Nieuwe richting cv De Strûivenwèners: Dorpsprins en flexibele raad

‘We gaon ut is effkes aanders doen’. Dat was het motto van de Prins Wèner XX enkele jaren geleden. Het heeft even geduurd, maar dat adagium gaat carnavalsvereniging De Strûivenwèners nu dan toch echt uitdragen. De afgelopen coronaperiode is gebruikt om eens helemaal out of the box te denken en een andere weg in te slaan. Hoe? Door het dorp nog meer te betrekken bij het leutfeest en de nieuwe Prins buiten de eigen gelederen te zoeken. Vrijdag 12 november om 22.11 uur wordt deze persoon bekendgemaakt tijdens een feestelijke avond in café ’t Gemak in Haaren.

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, want 53 jaar aan carnavalstradities schuif je niet zomaar aan de kant. Toch zagen enkele leden van de vereniging dat het tijd was voor verandering.

Het werd steeds lastiger om hetzelfde werk met steeds minder handjes te doen. Dat was ook zichtbaar aan de traditie rond de Prins en zijn Raad van 11. Het aantal steken nam gestaag af. In een door de coronamaatregelen veroorzaakt rustig carnavalsjaar werden de koppen bij elkaar gestoken en die tijd is gebruikt voor een nieuwe opzet.

NIEUWE PRINS

Er is gekozen om de nieuwe Prins Wèner voortaan niet meer uit de eigen club te halen. Er is een Prinskiescommissie opgericht, bestaande uit vier personen, die potentiële leutvorsten benaderen met de vraag of zij de scepter willen zwaaien over het Strûivendûrp.

Dat viertal is dit voorjaar aan de slag gegaan en inmiddels is er een geschikte kandidaat gevonden. Er komt dus sowieso een Prins Wèner XXIV (24e)! Wie dat gaat worden laat de commissie uiteraard nog niet los. ,,Dat doen we omdat we alle Strûiven en Strûivinnen willen prikkelen. Het grote raden mag beginnen”, legt voorzitter Eddy van den Heuvel uit.

In aanloop naar de bekendmaking op vrijdag 12 november kunnen Strûiven en Strûivinnen namelijk al gaan bedenken wie volgens hen de nieuwe Prins van het Strûivendûrp gaat worden. Om hen een klein beetje te helpen wordt er wekelijks een nieuwe hint gegeven. Houd hiervoor de komende weken de (sociale) media in de gaten! De eerste tip geeft de CV alvast cadeau: ‘Meer Haores ken haost nie’

Wie denkt te weten wie de rol van Prins Wèner XXIV gaat vervullen kan dit doorgeven via info@destruivenweners.nl. Degene die het goed heeft wint een mooie prijs. De winnaar wordt bekendgemaakt op vrijdag 12 november. Het is dus belangrijk om deze avond aanwezig te zijn.

RAAD VAN 11

De veranderingen houden echter niet op bij een andere prins. Ook de Raad van 11 krijgt een wat andere invulling. De vaste kern blijft actief, maar de vereniging is van mening dat een prins pas echt goed tot zijn recht komt als zijn gevolg compleet is. De huidige club is nog steeds enthousiast, maar kan wel wat ondersteuning gebruiken.

Daarom werkt CV De Strûivenwèners voortaan met een flexibele schil van raadsleden die de vaste kern bijstaat. Op deze manier wil de vereniging er voor zorgen dat er altijd een volledige entourage om de prins aanwezig is tijdens de officiële momenten. Deze flexpool bestaat uit mensen die wel een paar dagen met een steek op mee willen lopen, maar er niet alle dagen bij kunnen zijn.

Van den Heuvel: ,,We willen hiermee ook meer betrokkenheid bij het Haarens carnavalsfeest loskrijgen. En hopelijk vindt een deel het zo leuk dat ze volgend jaar wel tot de vaste kern toe willen treden.”

Al met al een flinke verandering. Van den Heuvel: ,,We denken dat we op deze manier meer groepen bij het feest kunnen betrekken. We willen het carnaval in Haaren echt weer een nieuw elan geven en dat kan als we er samen voor gaan.”

PRINSBEKENDMAKING

De magische bekendmaking van de nieuwe Prins Wèner XXIV is op vrijdag 12 november. Het feest in ’t Gemak eetcafé en zalen is vanaf 19.30 uur. Omdat in de huidige coronamaatregelen de horeca om middernacht moet sluiten, wordt de nieuwe leutvorst om 22.11 uur op een ludieke manier gepresenteerd. Alle Strûiven en Strûivinnen zijn hiervoor van harte uitgenodigd.