Prins Wèner XXIV wil het ‘Saome kunnen maoke’

Carnavalsvereniging De Strûivenwèners heeft op de elfde van d’n elfde om elf over elf haar nieuwe prins bekend gemaakt. Joris Schoonus zwaait na een door corona half geslaagd carnavalsfeest nog een keer de scepter over het Strûivendûrp. Dit keer hoopt hij wél een optocht te kunnen meemaken. Hij gaat dit carnavalsseizoen voor als Prins Wèner XXIV (24e). Ook de jeugdprins en prinses maakten zich vrijdagavond bekend. Het jeugdpaar bestaat uit Ilja van Houtum (Prins Ilja d’n Urste) en Julia van Zelst (Prinses Julia d’n Urste).

De prins werd bekendgemaakt tijdens een geslaagde avond in café ’t Gemak in Haaren. Voorlopig het laatste carnavalsfeestje op deze locatie, want de uitbater sluit 31 december de deuren van het laatste café in Haaren. Maar op de achtergrond zijn al diverse partijen, waaronder cv De Strûivenwèners, bezig om alsnog een carnavalsfeest te organiseren voor Haaren.

Met dit in het achterhoofd heeft Prins Wèner XXIV gekozen voor het motto: ‘Saome kunnen we ut maoke’. “Een leus die goed past bij de situatie waarin Haaren momenteel zit, zonder café, maar wel met een grote groep carnavalsliefhebbers. Ik weet zeker dat we samen alsnog iets moois neer kunnen zetten”, aldus Schoonus.

De prins heeft Jorg Kuijpers gekozen tot zijn adjudant, die hem het komende carnavalsjaar bij gaat staan. Kees Verburg is gevraagd voor de functie van de Opperraad om de hele Raad van Elf in het gelid te houden. De jeugdprins en -prinses krijgen hulp van hun persoonlijke adjudanten Daan Vullingh en Maya van Kesteren. Zij hebben als motto gekozen: ‘We doen ’t meej zun allen’.

VAN JUMBO NAAR BUS

Schoonus is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij was tot halverwege dit jaar werkzaam bij Jumbo in Veghel, maar is na jaren trouwe dienst vertrokken om zijn droom na te jagen: buschauffeur worden. Begin deze week heeft hij hiervoor zijn rijbewijs gehaald. Binnenkort rijdt er dus een heuse prins in Den Bosch rond, behalve tijdens carnaval, want dan gaat hij het ‘saome met alle Strûiven en Strûivinnen maoken’ in Strûivendûrp.