Joris Schoonus pakt ‘d’n (d)raod wir op’ in Strûivendûrp

De nieuwe prins van Strûivendûrp (Haaren) is bekend. Joris Schoonus zwaait dit carnavalsseizoen de scepter over alle strûiven en strûivinnen onder zijn motto: ‘We pakken d’n (d)raod wir op’. Over zijn spectaculaire entree tijdens zijn bekendmaking afgelopen vrijdag in café ’t Gemak werd nog lang nagepraat. De prins kwam namelijk op zijn motor de zaal in gereden.

Het is voor het eerst in ruim 50 jaar dat CV De Strûivenwèners een prins kiest die niet uit de eigen vereniging komt. De club heeft hiervoor gekozen om een nieuwe draai te geven aan het zottenfestijn in Haaren.

Schoonus (ook nog eens op 11-11 geboren in 1965, en dus 56 jaar geworden gisteren) is een Haarenaar in hart en nieren en onder velen zeker geen onbekende. Hij is al ruim 30 jaar betrokken bij de organisatie van de tonpraatavonden die BV Tonpraot in gemeenschapshuis Den Domp houdt en heeft al 24 keer een buut gehouden voor het publiek. Dat hij nu prins Wèner is weerhoudt hem er overigens niet van om zijn 25e tonpraatact op te voeren in februari volgend jaar.

De nieuwe leutvorst van Strûivendûrp is getrouwd met Monique en heeft drie ‘dotjes van kinderen’, Pleun, Famke en Hein. Hij is werkzaam bij supermarktketen Jumbo waar hij zorgt voor een klantvriendelijke en commerciële invulling op de winkelvloeren.

Daarnaast is hij al vele jaren actief bij voetbalvereniging Nemelaer, waar hij onder meer een jeugdteam traint.

Carnaval is hem met de paplepel ingegoten, want zijn vader Franz was naast een van de oprichters van het tonpraten en beheerder van Den Domp, ook een fanatiek carnavalsvierder. Toen de prinskiescommissie van CV De Strûivenwèners hem benaderde voor het prinsschap moest hij wel even nadenken. ,,Ik vind het een eer om gekozen te zijn door de Strûivenwèners. Een club met een mooie geschiedenis en tradities. Geschiedenis die we moeten koesteren en in ere moeten houden. Dat gaan we ook zeker doen in 2022, maar we gaan ook enkele moderne veranderingen doorvoeren. Dat de Strûivenwèners met de tijd meegaan vind ik erg dapper, maar zeker een goede keuze. Dat ik ben gekozen in die verandering als prins van buiten de club, maakt me dan ook trots. De komende weken gaan we ook werken aan de flexibele schil van raadsleden. Dus ben je 18 jaar of ouder (man of vrouw) en lijkt het je leuk om eens een dag met mij en de rest van de raad op pad te gaan tijdens carnaval, trek dan mij of een van de andere leden aan het jasje!”

TIPS

De afgelopen weken kregen inwoners verschillende tips die konden leiden naar de identiteit van de nieuwe prins Wèner. Zo stonden er bij diverse mensen houten prinsensteken in de tuin en werden er wekelijks cryptische aanwijzingen de wereld in gestuurd. Zo zou de prins ‘motorisch gestoord’ zijn omdat Schoonus van motorrijden houdt en heeft hij ‘een olifantenhuid’ vanwege zijn werk bij supermarktketen Jumbo. Diverse namen kwamen in de afgelopen weken bij de organisatie binnen. Er was slechts een persoon die de juiste naam wist te raden: Renata Kuijpers! Zij heeft 2 kaartjes gewonnen voor de eerstvolgende tonpraotavond.

FLEXIBEL

In het afgelopen coronajaar zijn een aantal leden van CV De Strûivenwèners na gaan denken over de toekomst van het georganiseerde Haarense carnaval. Daar kwam het idee voor een dorpsprins uit naar voren. Tevens werkt de club sinds dit seizoen met een flexibele Raad van 11. Iedereen die graag eens met de club op pad zou willen gaan, maar hier niet 4 carnavalsdagen tijd voor heeft, kan aansluiten. De vereniging wil er zo voor zorgen dat er toch elke dag van het zottenfeest een volledige Raad van 11 aanwezig is.

Schoonus: ,,Het afgelopen carnaval was helaas niet zoals we dat graag vieren. Maar dit seizoen pakken we het weer op, met een vernieuwde flexibele Raad van 11. Vandaar mijn motto voor 2022: ‘We pakken d’n (d)raod wir op!’.

Schoonus: ,,Ik wens jullie alvast fijne voorbereidingen en een sprankelend carnaval 2022 en we komen elkaar vast een keer tegen! En ohja, ik drink cola in plaats van bier, dan weten jullie dat vast 😉.”