Geen Haarense jeugdoptocht?!

Er is dit carnavalsseizoen geen kinderoptocht op vrijdag. Waarom niet? De twee Haarense scholen hebben dat na een enquête op school besloten. Als CV De Strûivenwèners betreuren wij deze beslissing.

Net als in omliggende dorpen is de optocht één van de belangrijkste activiteiten rondom carnaval. Het is een traditie die wij als organisatie graag in stand houden, maar ook willen bevorderen. De jonge generatie bepaalt de toekomst van ons carnaval en daarom stimuleert de Strûivenwèners activiteiten voor de jeugd. Een daarvan is de jaarlijkse jeugdoptocht op de vrijdag voor carnaval.

De basisscholen in Haaren hebben echter besloten om te stoppen met een jaarlijkse kinderoptocht en deze nog maar eens in de twee jaar te organiseren. De scholen hebben middels een enquête de kinderen naar hun mening gevraagd over het carnavalsfeest op school en de jeugdoptocht in het algemeen. De resultaten laten zien dat de meerderheid van de leerlingen graag jaarlijks een optocht wil. Maar ondanks deze uitkomst hebben de schooldirecties besloten om de optocht eens per twee jaar te houden en dit seizoen over te slaan…

Door de kinderoptocht op deze manier te organiseren, denken wij dat er op termijn een einde komt aan de optocht in Haaren. Kinderen worden niet meer of minder betrokken bij deze culturele traditie en verliezen zodoende interesse om deze in leven te houden. Daarbij is het nog maar de vraag of het bij deze beslissing blijft.

Een carnavalsoptocht draagt ook bij aan een levendige Haarense gemeenschap en het zou doodzonde zijn als deze traditie op den duur verdwijnt. Als inwoner van Haaren en als ouder kunt u hier ook invloed op uitoefenen door aan de school of leraar te laten weten dat u graag een optocht door de straten ziet trekken, waar de jeugd plezier aan beleefd. Kom ook in actie!

Natuurlijk zijn wij ook benieuwd naar jullie mening. Laat hieronder een berichtje achter, of stuur een mailtje naar:

info@destruivenweners.nl